Min syster föreslog att vi skulle göra jordgubbskräm ikväll och först tänkte jag att det går ju utmärkt att äta utan mjölk till. Men sen drog jag mig till minnes att man kan göra mjölk och grädde med olika slags nötter. Förväntansfull och aningen tvivlande gick jag och hämtade Vegetariska kokboken: grundkokbok av Inga-Britt Sundqvist (den är precis så tråkig och grundläggande som den låter) och fann där ett recept på mandelgrädde:
2 dl mandel
2 dl vatten
(vill du bara testa lite till att börja med, gör på 1/2 dl mandel och 1/2 dl vatten)
Skålla mandeln. Mixa den så fint som möjligt, när det inte går längre, tillsätt vattnet teskedsvis och fortsätt mixa. Vill du ha grädden lite lättare och tunnare tillsätter du bara mer vatten.
Jag serverade grädden till en ganska söt jordgubbskräm, och det var supergott ihop. Ska man ha den i nåt annat sammanhang, eller bara gillar socker, kan man gärna söta grädden lite grann med råsocker.

UnderbaraClara tipsade för ett tag sen om att man kunde göra egen havremjölk av havregryn, det verkade inte så svårt. Här: http://www.underbaraclara.nu/191981/2011/05/09/havremjoklk/
SvaraRadera